viernes, 10 de enero de 2014

Cercles - 1994

 El principio de todas las cosas-oleo y lapiz /papel 35x25cm-1994



EL CERCLE CONVINCENT
assajant sempre cercles,
per si al cap de molts anys, tota una vida, et sembla
_i mai potser no n’estaràs segur_
que has assolit el cercle convincent
CERCLES_ Joan Vinyoli


Per damunt de qualsevol altra consideració, l’actual obra de Domènec Triviño reclama una interpretació eminentment poètica, des de la complexitat que suposa un univers d’indicis i senyals que van a la conquesta d’un llenguatge propi, en el qual, la primera premissa l’ocupa el cercle.
Un cercle incessant i obsessiu, perseguit en la seva fi com un somni que burxa per escapar-se, que s’interpreta a si mateix en un progressiu coneixement i acaba per assemblar se a un quadre únic, vist des dels més diferents prismes del discerniment.
Domènec Triviño fa participar l’espectador en una experiència infinita i renovada, una experiència reempresa cap a un atzar que apareix i desapareix per acabar retornant a l’evidència d’un principi originari o dionisíac en paraules de Nietzche.
L’Art no es recolza en una senzilla interrelació de formes; és doncs, una abreviada indagació al voltant d’una arrel, d’una idea, en aquest cas els cercles que vesteixen el treball de Domènec Triviño, els quals es convulsionen, entre transparències, en una infinitat de matisos, amb unes textures que van des de la saborositat a la tragèdia, però amb una desbordant provisió de lirisme.
La simplicitat del cercle contrasta amb la capacitat que té aquesta pintura d’adquirir unes característiques, de tal subjectivitat arrelada en els laberints del propi pensament, que l’artista necessita projecta-les cap a la ment de l’espectador i descobrir-nos un món a mig camí entre allò orgànic, en el qual aquest darrer aspecte es presenta com el sistema central amb el qual mesurar totes les sensacions.
Tot i això, com diria Vinyoli, mai potser no n’estaràs segur, que has assolit el cercle convincent.
Francesc Cutxet i Domènech, critic d'art



 Cercle 2- mixta sobre paper 40x35cm-1992


Cercles-mixta sobre paper 40x35cm-1994.
Col.lecció de l'artista.





Dos cercles i un quadrat/ fons groc- 40x30cm-1994
Col.lecció de l' artista.
 



Descubrí la poesía de Joan Vinyoli cuando tenia la serie bastante adelantada. Por otro lado me había hecho el propósito de empezar a leer en catalán. Decidí hacerle un homenaje al descubrir una poesía que me emocionaba y al conocer su poema Cercles vi que era imposible no hacerlo. Se realizaron unas serie de exposiciones itinerantes por ciudades de Cataluña coincidiendo la primera Bellas-artes de Sabadell con el décimo aniversario de la muerte del poeta.
Domènec Triviño.2009

No hay comentarios:

Publicar un comentario