miércoles, 15 de enero de 2014

Domènec Triviño: "La sorra funciona com una pintura"




Domènec Triviño a Cal Calissó (Marina Antúnez)

 
4/01/2014 - Cultura

Domènec Triviño: "La sorra funciona com una pintura"

El pintor castellarenc inaugura una exposició a Cal Calissó que es podrà visitar fins a finals de febrer.
Marina Antúnez


És un artista que viu la pintura com una constant evolució. Avança calmadament i seriosa, tot i que sempre hi ha amagada una bona dosi d’humor i optimisme. Els seus quadres no turmenten ni provoquen cap catarsi, sinó que més aviat són bells en sí mateixos, perquè a l’obra del pintor castellarenc no hi ha un tema, sinó que la creació és per ella mateixa, i punt. Aquests dies exposa a Cal Calissó.
· Què mostres a la nova exposició de Cal Calissó?
És una mostra de vuit quadres de petit format, tots fets amb tècnica mixta, amb acrílic, carbó, llapis i sorra, però no és una mostra que busqui un relat, perquè a la meva obra mai n’hi ha. M’interessa el color i la composició. La sorra, en aquestes creacions, funciona com a pintura, i no vull donar-li cap color artificial. Jugo amb els acrílics blaus, taronges, blancs, verds i negres. Però no és un negre apocalíptic ni turmentat, sinó que és un color més, que no trasbalsa. Pinto coses planes. En total, d’aquesta sèrie ja en tinc fets uns 30 o 40, aquí hi ha una mostra i prou, i ara estic treballant en un altre quadre de gran format, també amb sorra.
· La sorra com a pintura?
Sí, exacte. La sorra com a element pictòric. És la sorra de la fàbrica. I no hi és perquè sí sinó que hi és perquè el meu paisatge sempre s’explica a partir dels elements que m’envolten, la realitat propera, com la fàbrica del vidre, per exemple. El vidre conté una alta proporció de sorra. I la sorra és la que em serveix per pintar, aquesta vegada, tot i que no és un element constant a la meva obra. El llapis, que també utilitzo a la sèrie, també és un element de la fàbrica.
· Amb aquesta nova col·lecció arribes al cim de la teva inquietud creativa?
No, jo sempre he anat buscant el meu camí, i crec que sempre el buscaré. Vaig començar amb l’art figuratiu, i de seguida vaig tirar cap a l’abstracte. Tinc una manera de fer particular, és cert, en tots els meus quadres. Penso en els elements que he vist i he observat a la vida. Els ‘imprimeixo’ als quadres. De vegades, això ho he fet de manera inconscient, i d’altres vegades ho busco expressament.
· I què busques?
Encara busco, però no busco cap tema concret. El que sí que faig és utilitzar elements de la fàbrica, de la ciutat, per pintar. Jo mateix m’he sorprès mirant un quadre després d’haver-lo pintat quan he comprovat que hi ha elements que jo ja veia a la realitat. Per exemple, els culs d’ampolles. Que podrien remetre a les ampolles de Vidrala. A la meva obra utilitzo elements que no són específicament creats per a la pintura, com és ara les arandeles metàliques de la construcció, que he utilitzat per pintar i formar cercles. També el ‘notebook’, que he utilitzat com a element d’imprimició. Als meus quadres no busco el relleu, tot i que n’hi ha.
· La nova proposta que presentes segueix alguna línia temàtica?
No hi ha tema, però sí que segueix la línia de la sèrie que vaig titular ‘Suite Nature’ i que va néixer l’any 2003 del compromís amb uns principis, per a mi importants, on es conjuguen l’espai i el concepte, la forma i la matèria, on queda suggerida una intimitat i on les obres es mouen entre espais neutres però que no estan absents de tensions i correspondències, que es complementen i actuen com a morfologies aglutinadores d’energia. L’espai sempre hi apareix com a mitjà per expressar les meves inquietuds, i són obres orgàniques i que busquen naturalitat.
· Observo una absència de geometria, en aquests quadres?
Efectivament, no hi ha formes geomètriques, no hi ha cercles, ni quadrats, ni rombes, són quadres que s’escapen, per a dir-ho d’una manera entenedora, no tenen un límit ni un marc. L’única voluntat ha estat utilitzar la sorra.










domingo, 12 de enero de 2014

Exposició pintures de petit format/ Gener 2014



Aproximació a la meva pintura / Gener del 2014


Qualsevol obra té una obra que la precedeix i una altre que la segueix.

Es la recerca de una solució a un problema anterior, i van sorgint nous reptes i problemes al llarg de tota la creació.

Ordenar la realitat que m’envolta per incorporar a l’espai de la tela allò que m’inquieta del meu entorn més proper, allò que visualitzo, aquells objectes que formen part de la meva realitat diària a la fabrica: elements mecànics, electrònics, orgànics, volanderes, tecles, sorra, papers, vidre.
L’important per mi no es si allò aparenta la realitat viscuda sinó el procés formal que se’n deriva amb la transformació de l’objecte amb la seva incorporació a l’obra definitiva.
Domènec Triviño, novembre 2013





 
Reserva nº42 mixta sobre fusta 24cmx18cm-2013

Reserva nº47 mixta sobre fusta 25cmx20cm-2013


Reserva nº50 mixta sobre fusta 24cmx18cm-2013


















Reserva nº41 mixta sobre fusta 24cmx18cm-2013

Aproximación a  mi pintura / Enero del 2014

Cualquier obra tiene una que la precede y otra que  la sigue.
Es la búsqueda de una solución a un problema anterior, y van surgiendo nuevos retos y problemas a lo largo de toda la creación.

Ordenar la realidad que me rodea para incorporar al espacio de la tela todo aquello que me inquieta de mi entorno mas cercano, aquello que visualizo, aquello que forma parte de mi realidad cotidiana en la fabrica: elementos mecánicos, electrónicos, orgánicos, arandelas, tecles, arena, papeles rotos, vidrio.
Lo importante para mi no es si todo eso aparenta la realidad  vívida si no el proceso formal resultante de la transformación del objeto con su incorporación a la obra definitiva.
Domènec Triviño, noviembre 2013



MAIL-ART/Exposició itinerant d'homenatge a Chavela Vargas

PERFORMANCE FRIDA KHALO EN SEGONA EXPOSICIÓ A MADRID           
OBRA PRESENTADA

Col-lectiva de Nadal 2012








Tota la meva pintura des de  els començaments, es la voluntat de ordenar els elements. Fins aquí sembla normal i segurament comú a totes les pintures del món però cal afegir la manera de fer-ho. Es veritat que fins ara he provat de veure elements del meu entorn, del meu paisatge més proper e incorporar aquests elements a l’obra. Potser no calia justificar les incorporacions. De fet crec que les justificacions son més aviat per mi. Perque em permeten  saber en tot moment el que faig i per que. Quan dic paisatge no em refereixo mai al paisatge tal i com s’ha entens sempre aqui a casa nostre. Pintar es ordenar.
Ordenar la realitat que m’envolta per incorporar a l’espai de la tela allò que m’inquieta del meu entorn més proper,allò que visualitzo, aquells objectes que formen part de la meva realitat diària a la fabrica: elements mecànics, electrònics, orgànics, volanderes, tecles, sorra, papers, vidre.
L’important per mi no es si allò aparenta la realitat viscuda sinó el procés formal que se’n deriva amb la transformació de l’objecte amb la seva incorporació a l’obra definitiva.
Sempre m’ha interessat l’economia de mitjans i aqui es on per mi es tan important el buit, l’espai entre les coses,el que els Japonesos anomenen el Ma. Ma significa un interval de temps i d’espai.
Domènec Triviño, novembre 2012

Visions de Castellar

FESTA MAJOR 2012



Identitats en Trànsit /2








Del 4 al 26 d'Abril del 2011
a la Sala Polivalent del Mirador de Castellar del Vallès-Barcelona



IDENTITATS EN TRÀNSIT-2011

 













      







Del 4 al 26 d’Abril del 2011
Sala Polivalent del Mirador
Castellar del Vallès-Barcelona


Caminar
Som quatre artistes: Ada Terceño, Domènec Triviño, Juan Francisco Segura i Aurora Matarín, que en diverses ocasions, quan el tema o bé l’espai ens ho ha permès, hem treballat en grup. Aquesta sala del Mirador és una d’aquestes ocasions que ens ofereix la possibilitat de fer un treball en conjunt, una recerca comuna, un caminar junts.
Per Francis Alys, el caminar és la transformació més primitiva que el ser humà ha fet sobre el paisatge. La transformació del caminar sobre el paisatge ha estat una transformació simbòlica (no física) del paisatge. Quan les persones caminen desplacen matèria marcant un recorregut que separa espais i en relaciona d'altres. Quan algú ha passat per un lloc sempre n'ha deixat traces. Per això es diu que el caminar és la primera arquitectura. A la vegada, el desplaçament no només és una translació en l’espai, sinó que també és una eina de pensament, és una eina de fricció, que pot crear espais de resistència, és una eina d’especulació. El sol moviment és ja una opció política.
El caminar és també un instrument de creació. L’activitat que transforma la matèria és essencial al pensament. La font d’aquest concepte és de Paul Valéry. Ell mateix afirma que el poema El cementiri marí, es va iniciar en ell per un cert ritme d’una passejada, en caminar, li van sorgir els versos francesos de deu síl·labes, tallat en quatre i sis. Ell encara no tenia cap idea que pogués omplir la forma. A poc a poc, mentre passejava, les paraules flotants es van fixar, determinant progressivament el tema i el treball, un llarg treball, es va imposar.



Recorregut
Proposem un recorregut, un itinerari urbà, inventar una vitalitat, traçar una via en funció dels accidents. Serà “ Sight Specific Art” perquè els 4 trams que generarem es donen en tot espai urbà possible i perquè seran els llocs en si, el contingut de cada obra. Però no serà “específic” en el sentit que el recorregut no tindrà una correspondència física amb cap ciutat concreta.

Els 4 trams
Tram 1 El centre Ada Terceño
Tram 2 La perifèria Aurora Matarín
Tram 3 La xarxa Domènec Triviño
Tram 4 L’imaginari Juan Francisco

Els 4 trams
Aquest moviment que proposem s’estructurarà a traves de 4 trams. Aquests trams son comuns a tota ciutat. Son els següents:

Tram 1 El centre Ada Terceño
En un context dens, híbrid i dinàmic com la ciutat actual, hi ha molts centres, o no tots els centres estan al nucli. El centre es el lloc on concorren les persones per exercir alguna activitat, o una entitat creada des de les institucions que concentra. Reflexionar sobre l’aparició de noves corones, noves circumferències, sobre la difuminació, la ciutat difusa.

Tram 2 La perifèria Aurora Matarín
Els marges de la ciutat, per fer servir una paraula “derridiana”. No es tracta d`una perifèria geogràfica, sinó de la reflexió entorn els límits. Una persona, un activitat, un objecte, un edifici, tot i situar-se al centre geogràfic d`una ciutat, en realitat, pot estar en el seu límit, a l`extrem , a les afores, marginat.




















Tram 3 La Xarxa Domènec Triviño
D`entrada es el carrer, l`espai públic i la via de comunicació. Un carrer que té una replica en la retícula del subsòl. Son les funcions lligades al desenvolupament tècnic de la ciutat: canalitzacions d`aigua, i xarxes d’informació. Si prenem el concepte de “no-lloc” de Marc Auge, la xarxa pot ser el vehicle de transport en si, els espais en els quals es transita o es flueix. Per Marc Auge entre els “no-llocs” paradigmàtics hi ha: les autopistes i els habitacles mòbils anomenats “mitjans de transport” ( avions, trens, automòbils), els aeroports i les estacions ferroviàries, les estacions aeroespacials, les grans cadenes hoteleres, els parcs d`esbarjo o els supermercats.





Tram 4 L`imaginari Juan Francisco Segura
El territori es el lloc físic, però també el sentit de comunitat, son relacions compartides. Al lloc on vivim hi ha elements físics, però també hi ha elements que no son físics, son de l`imaginari. Potser no podem canviar un carrer, però podem canviar la manera com el veiem. Per això l`imaginari pot ser un instrument de transformació. Es tracta d`estudiar el capital simbòlic i de com podem crear elements que siguin part del capital simbòlic del nostre lloc. Hi ha institucions que es dediquen a crear valors, que generen coneixement que l`administren i el difonen. Hi ha uns processos que també poden ser de destrucció del capital simbòlic. El capital simbòlic pot ser eliminat o desnonat.

Paraules Múltiples- 2004











La palabra humana contiene signos, imágenes, símbolos, conceptos, categorías, gestos, formulas, ojeadas.
El mundo moderno quiere ser un mundo perfecto, un mundo sin dolor, sin errores, sin muerte y seguramente todo lo contrario vivimos en un mundo lleno de dolor y de provisionalidad.












 A los niños de la guerra- collage fotografiado - dimensiones variables



 
Ofrenda - collage fotografico- dimensiones variables




                              Morir no significa haber vivido - fotografia y letras impresas.




LA INNOVADORA CREATIVIDAD DE DOMÈNEC TRIVIÑO Que estamos inmersos en una época de grandes y revolucionarios cambios, acaso de decisivos tránsitos hacia otras maneras de pensar, sentir y hacer, mucho lo evidencia el conjunto de obras, de “Paraules múltiples”, que el artista Domènec Triviño, muy vinculado con Terrassa, presenta en la Casa Soler i Palet.
Un entusiasta creador que, s
egún él, intenta provocar la reflexión, la emotividad, mediante heterogéneas críticas y sugerencias que acaecen cotidianamente en torno nuestro. En cualquier caso, viendo ese ingenioso contraste de piezas, por de pronto, permiten percatarnos de que, toda obra de arte que surge de introspectivas vivencias y pensamientos, puede decisivamente influir en las generaciones de cada concreta circunstancia.
O, como declaraba el artista y poeta belga Henri Michaux, “El arte debe empezar con un grito “
Y Domènec Triviño Agüera – Cardona 1954 – procura que sus indicativas palabras humanas contengan signos, imágenes, símbolos, conceptos, categorías, gestos, formulas, miradas, etcétera.
De todos modos, y aunque la mayoría de sus composiciones y fotografías causen verdadero asombro, dichos planteamientos arrancan de una largamente meditada concienciación, de una ordenación mental constructivista, de unos objetos que desean transfigurar rutinas y conformismos aportando, todos ellos, un penetrante análisis de las vertientes graficas, visuales e intelectos que apuntan las obras allí reunidas. Por ejemplo, precisa ahondar en una silla colocada como peculiar elemento reflexivo. O los temas como “Morir no vol dir haver viscut”. O “¿De que lado estas?”. O “Als nens de la guerra” . O “Lugares comunes”que recogen distintos encuadres de unos aseos, etcétera.
Y así seguiríamos con este investigar de Domènec Triviño en su discurrir plástico y estético del que siempre destaca un lenguaje original y honesto, un deseo de interpretar iconográficamente estos tiempos de tan cambiantes referencias sociales y colectivas.
Félix Riaza. Diario de Terrassa jueves 4 de marzo del 2004

viernes, 10 de enero de 2014

El Blau del Cel- 2005

Carta a Francis Picabia- col.lage- 2005         



 
DOMÈNEC TRIVIÑO I LA PINTURA-POESIA
El 7 de setembre de 1854 Delacroix confessava la seva predilecció per les arts silencioses, per aquelles coses mudes que professava Poussin. Segur que quan va escriure silencioses pensava en el comentari que Simònides atribueix a Plutarc, que "la pintura és poesia muda i la poesia és pintura parlada". Un mateix camí s’utilitza per fer sensible a l’ull el que normalment nomes apareix al sentit de l’oïda. Aquesta unitat de text i imatge respon a la idea simbolista, en concret baudelairiana, de les correspondències. Tot el moviment simbolista va ser influenciat per la revelació poètica de les correspondències al llibre de poemes Les flors del mal de Baudelaire. El primer vers d’aquest llibre escriu: "Els perfums, els colors i els sons es responen". Per aquest poeta francès totes les coses tenen darrera d’elles un llegat misteriós a causa del qual una cosa reclama l’altra: un perfum, un color o una música es responen, són anàlegs. "A negre, E blanc, I vermell, U verd, O blau: vocals" diu el vers que enceta el sonet Vocals de Rimbaud, manifest simbolista de l’anomenada “audició colorada”. Hi ha una relació, diran els simbolistes, entre el signe gràfic com a imatge i la cosa que aquest signe significa, exactament igual com passa en l’alfabet xinès. Més encara, tots els mots estan constituïts per una col·laboració entra la veu, l’ull i l’objecte. La mà dibuixa mentre la boca recorda. La "o" no és res més que el dibuix que conformen els llavis quan aquesta és pronunciada.

És la correspondència de pintura i poesia el que interessa a Domènec Triviño. Es tracta d’entendre la pintura com a poesia visual, d’aconseguir una fusió entre una imatge poètica i una imatge visual per ampliar el nostre camp de percepció, la nostra manera de veure la realitat, per anar més enllà de la pintura. La font principal de Domènec Triviño és l’ull de la imaginació. Si la realitat és, com diu Kant, quelcom que l’home construeix a partir de les seves facultats de conèixer, aleshores qualsevol construcció de la realitat és igualment vàlida, perquè tota realitat és una construcció subjectiva. La realitat creada per la imaginació és tan veritat, certa, o real com la realitat que veiem pels ulls. De fet, és la presència de l’home el que dóna sentit al món. La naturalesa, per ella mateixa, no té més que una presència immediata, el sentit i el significat no són altra cosa que la projecció que, sobre ella, fa l’home que la contempla. El fruit d’aquesta contemplació és l’obra d’art.
D’aquest context neix Cercles (1992-1995), un món de realitats imaginades, un lloc interior, una visió. Pintures de somni creades a partir de l’espontaneïtat en les que, sense ajuda de convencions pictòriques, Domènec Triviño troba una manera elemental, primària de representar. Segurament l’actitud de Domènec Triviño contra les convencions pictòriques s’està extremant. Ho diem perquè els darrers anys, amb Parcel.lacions (2002) es palesa una disgregació del pla pictòric que el podria portar a una ruptura semblant a la de Miró durant l’etapa surrealista, que allunyant-se de la pintura de cavallet buscava noves vies d’expressió com el collage, las pintures-objecte o les construccions.
ANNA PUJADAS
Dra. En Història de l'Art
Professora de Teoria de l'Art de la Universitat Pompeu Fabra (UPF)
Professora de l’Escola de Disseny i Art EINA de Barcelona


 Carta a Charles Baudelaire -collage i pintura -2005



 Carta a Juan Agustin Goytisolo-collage - 2005




 Carta a Pablo PIcasso -collage i pintura - 2005




 Carta a Fernando Pessoa-collage i pintura-2005



Carta a Joan Vinyoli-collage i llapis -2003 



Sota aquest títol prestat d'un relat de l'autor francès Georges Bataille (1897-1962) s'aixopluga aquesta exposició. A partir dels textos del meu dietari "Entre un somni i la realitat" publicat a la revista local Artilletres relaciono art i literatura, pintura i literatura, pintura i poesia. Per una banda ho faig amb les meves sèries relacionades amb la lletra escrita: Notebook, diari de l'artista, de l'any 1992 i amb Cercles del 1994 amb l'homenatge a Joan Vinyoli. La relació entre aquestes dues arts silencioses pot ser, com en aquests casos de recolzament de l'obra. En l'any del llibre, faig el meu personal homenatge a alguns escriptors de tots coneguts com Jaime Gil de Biedma, Ramon Llull, José Agustin Goytisolo, Joan Vinyoli, Charles Baudelaire, Henri Michaux pintor i escriptor i també Francis Picabia i Pablo Picasso.