domingo, 7 de septiembre de 2014

Joan Vinyoli, el poeta convincent.




Joan Vinyoli, el poeta convincent.
Aquest any fa 20 anys de l'exposició itinerant que vaig muntar amb la sèrie Cercles (1992-1994) per vàries ciutats del país (Sabadell, Castellar del Vallès, Manresa, Terrassa i Sant Cugat).
Els homenatges de l'any 1994, quan feia 10 anys del traspàs del poeta, van ser escassos per no dir nuls. Segons alguns articles de premsa de l’època, l'única claror en aquesta falta d’homenatges era el compromís de publicar l'edició completa dels seus poemes per part del seu editor. Així, mentre fa 20 anys hi havia poca transcendència pública sobre el seu llegat, ara ens trobem en ple any Vinyoli.
Joan Vinyoli, que beu de Rilke i de Riba, amb els seus "temes" s'apropa al públic d'una manera immillorable, ja que, tot el que els seus sentits capten passa de l'emoció a esdevenir una experiència universal. Després de passar pel filtre subjectiu del poeta es veu com allò viscut esdevé poema viu.

Sense temps per crear una revisió ambiciosa de la sèrie Cercles, presento unes pintures noves en record del poeta i de la il·lusió sentida l'any 1994 amb la sèrie Cercles, tant fent els treballs com descobrint la poesia de Vinyoli. Aquests dies de Festa Major trec del meu arxiu personal alguns papers de caràcter recordatori que acompanyaran les pintures noves.
El temps passa i els 20 anys del meu homenatge semblen lluny i encara em sorprenc a mi mateix buscant el Cercle Convincent amb la mateixa il·lusió.
Domènec Triviño .